Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, με πληθυσμό περίπου 180.000 κατοίκους, και βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού. H πόλη του Ηρακλείου αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Ηρακλείου και το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό, αστικό καθώς και επιστημονικό κέντρο της Κρήτης.
Η ιστορία του Ηρακλείου ξεκινά από τα Μινωικά χρόνια, καθώς στη θέση του σημερινού κέντρου της πόλης υπήρχε κατά την Μινωική εποχή το ένα από τα δύο λιμάνια της Κνωσού, το οποίο λεγόταν Ηράκλειο, μαζί με τον ομώνυμο οικισμό που το περιέβαλε. Αργότερα, το Ηράκλειο κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, κατά την περίοδο 330-824μ.Χ, οι οποίοι το οχύρωσαν και το μετονόμασαν σε «Κάστρο», καθώς έτσι συνήθιζαν να ονομάζουν τις οχυρωμένες πόλεις και τα φρούρια.
Το 828μ.Χ, οι Άραβες κατέκτησαν την Κρήτη και επέλεξαν τη θέση του παλιού οικισμού του Ηρακλείου («Κάστρο») για να οργανώσουν την πρωτεύουσά τους, με ισχυρό φρούριο, το οποίο αποτελούσε το ορμητήριό τους για τις επιδρομές τους σε όλο το Αιγαίο. Τότε, έγινε για πρώτη φορά μετά την Μινωϊκή εποχή, το Ηράκλειο πρωτεύουσα της Κρήτης, που ως τότε ήταν η Γόρτυνα. Κατά την αραβική κατάκτηση η πόλη λεγόταν ‘Φρούριο της τάφρου’ (λόγω της τάφρου [=‘χαντάκ’] που άνοιξαν οι Άραβες γύρω από τα τείχη που έχτισαν για την ασφάλεια της πρωτεύουσάς τους) και στα Ελληνικά επικράτησε η ονομασία «Χάνδαξ».
Κατά τη δεύτερη Βυζαντινή κατάληψη του Χάνδακα (961-1204μ.Χ), οι Βυζαντινοί έχοντας συνηθίσει να ονομάζουν τις οχυρωμένες πόλεις με το όνομα «κάστρο», επανέφεραν την ονομασία που είχε η πόλη πριν την κατάκτηση των Αράβων. Έτσι το Ηράκλειο ονομάστηκε και πάλι «Κάστρο» και εντελώς φυσικά επικράτησε να λέγεται η πόλη «Μεγάλο Κάστρο», λόγω της έκτασης και της ισχύς που είχε το κάστρο του Χάνδακα σε σχέση με άλλα που χτίστηκαν την ίδια περίοδο στην Κρήτη.
Μετά τη δεύτερη Βυζαντινή κατάκτηση του νησιού, η Κρήτη περιήλθε στα χέρια των Βενετών, στις αρχές του 13ου αιώνα, οι οποίοι μετονόμασαν την πόλη του Ηρακλείου σε «Κάντια», την επέλεξαν ως πρωτεύουσα του νησιού και την οχύρωσαν με φρούριο, το οποίο αποτέλεσε το πιο σπουδαίο έργο όλης της ανατολικής Μεσογείου για την εποχή εκείνη. Κατά τη Βενετοκρατία η πόλη του Ηρακλείου έζησε την πιο λαμπρή περίοδο της ιστορίας της, καθώς εκτός ότι έγινε το σημαντικότερο αστικό κέντρο της εποχής, εξελίχθηκε και σε υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, αλλά και σε κέντρο πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
Όταν το 1669μ.Χ η πόλη του Ηρακλείου καταλήφθηκε από τους Τούρκους, η πνευματική ζωή της πόλης έπαψε να υφίσταται. Η περίοδος της τουρκικής κατοχής της Κρήτης ήταν μια εποχή σκοτεινή, που επισφράγισε την καταστροφή της πολιτισμικής εξέλιξης της πόλης. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, η πόλη μετονομάστηκε το 1822 σε «Ηράκλειο» ονομασία, η οποία έκτοτε επικράτησε.
Επισκεπτόμενοι λοιπόν την πόλη του Ηρακλείου μπορείτε να θαυμάσετε τα μνημεία της από τις διαφορετικές περιόδους κατάκτησής της. Αξιοθαύμαστα είναι τα γιγάντια Ενετικά τείχη (τα οποία χτίστηκαν τον 15ο έως τον 17ο αιώνα για να προστατεύουν το κέντρο της παλιάς πόλης του Ηρακλείου) με τις επτά πύλες και τους προμαχώνες τους. Θα μπορέσετε να τα επισκεφθείτε πιο εύκολα ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο από το
Κάνοντας ένα περίπατο στους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου της πόλης, θα αντικρίσετε πολλά εναπομείναντα μνημεία και κτίρια από τις περιόδους κατοχής της πόλης από τους Βυζαντινούς, τους Βενετούς και τους Τούρκους, οι οποίοι άφησαν πίσω τους το στίγμα τους. Καταρχάς το κτίριο της «Λότζια» (κτίριο όπου στέγαζε τη λέσχη των ευγενών Βενετών του Χάνδακα) στην αρχή της οδού Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, το οποίο χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους Ενετούς. Στην ίδια οδό λίγο πιο κάτω βρίσκεται και ο ναός του Αποστόλου Τίτου που χτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα. Λίγο πιο πάνω από τον ναό, διατηρείται η περίφημη «Κρήνη Μοροζίνι» στην ονομαζόμενη πλατεία Λιονταριών η οποία φτιάχτηκε το 1628 από τον τότε Βενετό διοικητή της πόλης Φραγκίσκο Μοροζίνι. Επίσης, άξιο θαυμασμού είναι και το κτίριο της «Βασιλικής του Αγίου Μάρκου» που βρίσκεται απέναντι από το σιντριβάνι με τα λιοντάρια και το οποίο αποτελούσε τον ναό του Αγίου Μάρκου-προστάτη των Βενετών, στην Βενετοκρατούμενη “Κάντια”. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης του Ηρακλείου.
Ένα ακόμα ιδιαίτερο μνημείο του κέντρου της πόλης είναι μία ακόμη κρήνη, αυτή της Πλατείας Κορνάρου, η «Κρήνη Μπέμπο» που χτίστηκε το 1866 από τον Βενετό αρχιτέκτονα Bembo.
Επιπλέον, μοναδικά μνημεία αποτελούν, ο ναός του Αγίου Μηνά (πολιούχου της πόλης) στην ομώνυμη πλατεία και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών (που ιδρύθηκε κατά την δεύτερη Βυζαντινή κατάκτηση της πόλης και βρίσκεται βορειοανατολικά του ναού του Αγίου Μηνά), ο οποίος σήμερα στεγάζει το Μουσείο Αγίας Αικατερίνης. Ακόμα, ο ναός του Αγίου Πέτρου στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, λίγο παρακάτω το Ενετικό λιμάνι με το επιβλητικό φρούριο «Κούλε», απέναντι του τα Ενετικά Νεώρια (τα οποία χρησιμοποιούνταν για την φύλαξη καθώς και την επισκευή των καραβιών της εποχής) και τα Ενετικά τείχη, με ψηλότερο σημείο τους τον «Προμαχώνα Μαρτινέγκο» στον οποίο βρίσκεται ο τάφος του παγκοσμίου φήμης κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.
Θα μπορούσατε ακόμα κατά την παραμονή σας στο Ηράκλειο να επισκεφθείτε τα μουσεία της πόλης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης), το Ιστορικό Μουσείο, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα οποία βρίσκονται στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, καθώς και το Μουσείο Μάχης της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται και αυτό πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης στην οδό Δουκός Μποφόρ & Μεραμβέλου λίγο πιο κάτω από το αρχαιολογικό μουσείο. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στην πόλη του Ηρακλείου εδρεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τα οποία έχουν προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την οικονομία του νησιού.Το Ηράκλειο διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης που συνδέει ακτοπλοϊκά την Κρήτη με τον Πειραιά, την Σαντορίνη και τις Κυκλάδες, με μεγάλα σύγχρονα πλοία, αλλά και με μικρά ταχύπλοα. Επίσης, συνδέεται αεροπορικώς με άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, αλλά και με πολλούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσω του Διεθνούς αεροδρομίου του «Νίκος Καζαντζάκης». Κατά την παραμονή σας στην πόλη μπορείτε να επιλέξετε μέσα σε πλήθος ξενοδοχείων για τη διαμονή σας, εντός της πόλης, αλλά και στα δυτικά και ανατολικά της παράλια, στα οποία βρίσκονται μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επίσης το Ηράκλειο φημίζετε για τα καλά του εστιατόρια και τα ταβερνάκια του, αλλά και για την διασκέδασή του χειμώνα καλοκαίρι!.
creterentcars