Ηράκλειο

Κρήτη, Ανάκτορο Μαλίων

Η κωμόπολη των Μαλίων βρίσκεται 37χλμ ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στα βόρεια παράλια της Κρήτης. Στην ανατολικά πλευρά των Μαλίων βρίσκεται το ανάκτορο, το οποίο είναι το τρίτο σε μέγεθος Μινωικό ανάκτορο της Κρήτης, καθώς είχε έκταση περίπου 7.500τμ. Γύρω από το ανάκτορο απλωνόταν η πόλη, η οποία αποτελούνταν από συνοικίες χτισμένες περιμετρικά του ανακτόρου. Το όνομα της αρχαίας πόλης δεν είναι γνωστό, όμως υπήρξε πλούσια και σπουδαία πόλη που έκοβε δικό της νόμισμα.Το γραφείο μας Crete rent a car, \"Stop\"με την καλύτερη τιμή ενοικίασης είναι πάντα πρόθυ μο με το έμπειρο προσωπικό του να σας δώσει πληροφορίεςκαι να επισκεφθείτε το ανάκτορο το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων βρίσκεται 3χλμ ανατολικά της πόλης, σε μία προνομιακή τοποθεσία κοντά στη θάλασσα και δυο βήματα από το δρόμο που συνδέει την κεντρική Κρήτη με τον Άγιο Νικόλαο και την υπόλοιπη ανατολική πλευρά του νησιού. Η τοποθεσία που βρίσκεται το ανάκτορο λέγεται «Τάρμαρος» και εικάζεται πως ίσως έτσι λεγόταν η αρχαία πόλη.

Λέγεται ότι γύρω στο 1850μ.Χ ένας χωρικός που είχε το χωράφι του σε τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στο ανάκτορο, είδε κάτι να αστράφτει στο χώμα. Το πήρε στα χέρια του και είδε ότι ήταν ένα χρυσό αντικείμενο κι έτσι το πούλησε σε κάποιο χρυσοχόο στην πόλη. Ο χωρικός αυτός πλούτισε από τη μία στιγμή στην άλλη κι έτσι μαθεύτηκε το γεγονός. Το μέρος αυτό που βρίσκεται βορειοανατολικά του ανακτόρου ονομάστηκε «Χρυσόλακκος» και γέμισε λαθρανασκαφείς.

Το 1915μ.Χ ξεκίνησαν οι ανασκαφές με επικεφαλή τον αρχαιολόγο Ιωσήφ Χατζηδάκη και λίγα χρόνια αργότερα όταν ο Χατζηδάκης αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για ένα ευρύτατο Μινωικό ανάκτορο παρόμοιο με αυτά της Κνωσού και της Φαιστού, παραχώρησε τα δικαιώματα ανασκαφής στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Το πρώτο ανάκτορο των Μαλίων χτίστηκε γύρω στο 1900π.Χ, σε θέση όπου βρέθηκε ότι προϋπήρχε ένας οικισμός κατά το 2.500-2.000π.Χ, του οποίου έχουν σωθεί συνοικίες γύρω από το ανάκτορο καθώς και ταφές κοντά στη θάλασσα. Πάνω σε αυτόν χτίστηκε το πρώτο ανάκτορο των Μαλίων. Όμως, το 1700π.Χ το ανάκτορο έπαθε μεγάλες ζημιές από σεισμό και καταστράφηκε όπως και τα άλλα Μινωικά ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού. Παρόλα αυτά ξαναχτίστηκε λαμπρότερο, στην ίδια τοποθεσία και με βάση το ίδιο σχέδιο του παλιού, γύρω στο 1650π.Χ. Και αυτό όμως το ανάκτορο είχε την τύχη του προηγούμενου. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά γύρω στο 1450π.Χ, την ίδια δηλαδή περίοδο που καταστράφηκαν και όλα τα Μινωικά ανάκτορα του νησιού. Μετά την τελευταία αυτή καταστροφή του ανακτόρου, αυτό δεν ξαναχτίστηκε, όμως η γύρω περιοχή κατοικήθηκε ξανά. Το ανάκτορο των Μαλίων λέγεται ότι ήταν η κατοικία του βασιλιά Σαρπηδόνα, αδερφού του βασιλιά Μίνωα της Κνωσού και γιού του Δία και της Ευρώπης.

Βορειοανατολικά του ανακτόρου, κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται ο περίφημος «Χρυσόλακκος» που αποτελούσε το νεκροταφείο των Μινωιτών. Εκεί βρέθηκαν διαμερίσματα που αποτελούσαν τάφους και στα οποία υπήρχαν πολλά χρυσά κοσμήματα, αφιερωμένα στους νεκρούς, ένα εκ των οποίων ήταν το ξακουστό χρυσό κόσμημα με τις μέλισσες, που τώρα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα του ανακτόρου των Μαλίων.

Κατά την επίσκεψή σας στο ανάκτορο των Μαλίων, το μεγαλύτερο μέρος των ερειπίων που θα αντικρίσετε ανήκει στο δεύτερο ανακτορικό συγκρότημα, επίσης σώζεται και ένα μικρό τμήμα του πρώτου ανακτόρου στα βορειοδυτικά του συγκροτήματος.

creterentcars

Φωτογραφίες

127.jpg
1362782178.jpg
1362782626.jpg
1362782696.jpg

Περισσότερα για Κρήτη, Νομός Ηρακλείου