Το Ιδαίο Άντρο βρίσκεται στον Νομό Ρεθύμνου, στο οροπέδιο της Νίδας, στην ανατολική πλαγιά του όρους Ψηλορείτη (Ίδη), σε υψόμετρο 1.500μ. περίπου. Απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου και περίπου 80 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Το σπήλαιο έχει ονομαστεί έτσι λόγω του ότι «Ιδαίον Άντρον» σημαίνει σπηλιά της Ίδης, δηλαδή του Ψηλορείτη.
Το σπήλαιο είναι αρκετά μεγάλο, καθώς κατέχει περίπου 800τ.μ. Αποτελείται από μία κεντρική αίθουσα μεγάλων διαστάσεων, και διαχωρίζεται σε τρείς ακόμα θαλάμους καθώς και το άδυτο.
Το Ιδαίο Άντρο έχει μεγάλη πολιτισμική και μυθολογική αξία, καθώς σύμφωνα με τον μύθο, λέγεται ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Δικταίο Άντρο (στο Οροπέδιο Λασιθίου) και μεγάλωσε στο Ιδαίο Άντρο, περιφρουρούμενος από τους Κουρήτες πολεμιστές, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ζωή του ώστε να μην τον ακούσει ο πατέρας του, ο Κρόνος, όταν έκλαιγε, και έρθει να τον καταβροχθίσει.
Σύμφωνα με τον μύθο ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του αμέσως μόλις γεννιόνταν, ώστε να μην του πάρει κανένα την εξουσία από τα χέρια του. Εκτός όμως από την εκδοχή του μύθου όπου αναφέρει ότι ο Δίας μεγάλωσε στο Ιδαίο Άντρο, υπάρχει και μια ακόμα εκδοχή, η οποία αναφέρει ότι ο Δίας και γεννήθηκε αλλά και μεγάλωσε στο σπήλαιο αυτό.
Λόγω του μύθου που υπάρχει για την ανατροφή ή και την γέννηση του Δία στο Ιδαίο Άντρο, το σπήλαιο αυτό απέκτησε μεγάλη φήμη κατά την αρχαιότητα και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά κέντρα κατά τα μινωϊκά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Λόγω της χρήσης του ως λατρευτικός χώρος, εξωτερικά του σπηλαίου υπάρχει ένας βωμός, λαξευμένος σε βράχο, όπου εκεί κατά την αρχαιότητα τελούνταν λατρευτικά μυστήρια και τελετές.
Εντός του σπηλαίου έχουν βρεθεί διαφόρων ειδών ευρύματα, όπως κεραμικά αντικείμενα, κοσμήματα, ειδώλια, αναθηματικοί δίσκοι, όπλα, ασπίδες κ.α., τα οποία έφεραν στο φώς ανασκαφές. Τα ευρύματα αυτά φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
creterentcars