Η αρχαία Φαλάσαρνα βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου της Γραμβούσας, στη δυτική ακτή της Κρήτης και απέχει 59 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Κατά την αρχαιότητα υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Κρήτης. Η αρχαία αυτή πόλη ήταν γνωστή λόγω του λιμανιού της, καθώς ήταν το μοναδικό κλειστό λιμάνι στη δυτική Κρήτη και ένα από τα σημαντικότερα του νησιού. Το λιμάνι της Φαλάσαρνας ήταν χτισμένο σε μια λιμνοθάλασσα που συνδεόταν με ένα στενό κανάλι για να υπάρχει έξοδος προς τη θάλασσα.
Η αρχαία Φαλάσαρνα άκμασε κατά τον 4ο και 3ο π.Χ αιώνα, ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εμπορικά, έκοβε δικό της νόμισμα και είχε υπολογίσιμη ναυτική δύναμη. Το όνομα της πόλης \"\"Φαλάσαρνα\", αποδίδεται στη νύμφη και τοπική ηρωίδα \"Φαλασάρνη\".
Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, κι έτσι ανακαλύφθηκε το λιμάνι της αρχαίας Φαλάσαρνας, η ακρόπολη με τα ερείπια του οικισμού της, καθώς και το νεκροταφείο της πόλης.
Η ακρόπολη, η οποία βρισκόταν πάνω από το λιμάνι, προστατευόταν από τείχη με πύργους (από τους τέσσερις που υπήρχαν έχουν σωθεί δύο) και προμαχώνες. Στην περιοχή της, έχουν βρεθεί δύο ναοί, δημόσια κτίρια, θεμέλια σπιτιών, δεξαμενές, καθώς και χώρος λουτρών με τέσσερις πήλινες μπανιέρες.
Το νεκροταφείο της πόλης βρέθηκε ανατολικά από το λιμάνι και εκεί ήρθαν στο φώς 43 τάφοι. Επίσης, στην ίδια περιοχή (ανατολικά από το λιμάνι) έχει βρεθεί ένας πέτρινος θρόνος, που πιθανολογείται ότι ήταν βήμα για δημόσιες ομιλίες.
Σύμφωνα με ιστορικά γεγονότα, οι Ρωμαίοι το 69π.Χ κατέστρεψαν την πόλη ολοκληρωτικά και έκλεισαν με πέτρινους πλίνθους την είσοδο του λιμανιού ώστε να μην εισέρχονται πλέον καράβια στο λιμάνι, παρά μόνο μικρές βάρκες. Από τότε η πόλη δεν κατάφερε να ανακάμψει ποτέ ξανά.
Η επίσκεψη εδώ απαιτεί ίσως απο τα
creterentcars